tiistai 16. syyskuuta 2014

TSI-säärystimet, malli 1.0

No niin, olen saanut ommeltua jonkinlaiset kevytsäärystimet. Eilen viritin kuminauhat paikalleen ja testailin pihamaalla, lapsi kuvasi.


Arviot:
+ kevyet
+ varmaan ihan käyttökelpoiset
- pussittavat vähän
- taka-alareuna nousee lyhytvartisten kenkien varrensuun päälle. Argh.

Kehiteltävää:
  • Jos joskus ompelen näistä uuden version, täytyy puolivälin kuminauha laittaa kireämmäksi, ja oikeasti puoliväliin säärystintä.
  • Jos saan aikaiseksi vielä ennen perjantaita (lue: muistan ostaa vahvaa, tummaa kuminauhaa), voisin lisätä kuminauhan kulkemaan kannan alta. Ehkä se pitäisi takareunan paikoillaan lyhyenkin kengän kanssa?

Ompelu oli hauska projekti. Kankaan sain kaverilta, ja pala oli kapea korkea lipare, joka oli jäänyt yli vaippaompeluksista. Kaavaa ei ollut. Levitin Tatonkan säärystimiä lattiaa vasten ja totesin, että eipä ole kummoisia muotoiluita, eiköhän tää mene ihan lonkalta. Säärystimen ja oman pohkeen mitat täsmäsi A4-arkkiin sen verran, että siitä tuli kaava. Arkin korkeus on kappaleen korkeus ja arkin leveys on puolet kappaleen leveydestä. Arkin alareunan taitoin viistoksi, korkeuseroa etu- ja takareunalla on ehkä joku 5cm. Säärystimen alareuna on siis V-tyyliin vino, edestä pidempi.

Kangasta oli sen verran vähän, että säärystimet on aivan eripariset. Toisessa on yksi sauma takana, toisessa on saumat molemmilla sivuilla. Molempien säärystimien kappaleet meinasin leikata ylösalaisin kuvioon nähden, mutta onneksi kaveri vierellä oli valppaana ja esti mua tuhoamasta kangasta. Ihan vaan pari senttiä kerkesin leikata kumpaakin väärin päin. :-P Kiitos Elina! Sattumalta kuvioiden kohdistus on osunut täsmällisen symmetrisesti niin, että molemmissa jaloissa on edessä kettu ja karhu.

En muistanutkaan kuinka kettumaista PULin ompelu on nurjalta puolen. Kaavapaperin suikale kankaan ja paininjalan välissä onneksi auttoi, eikä tässä siis tarvinnut ommella kankaan nurjaa kuin noiden pystysaumojen verran.


Puolivälissä on kuminauhat (tai siis ei siellä päinkään, en yhtään tiedä miten päädyin ompelemaan kuminauhat noin ylös!) kolmiaskelsiksakilla. Turhan löysä, mutta enhän mä nyt herran jestas tee mitään testitikkailuita, suoraan vaan siihen ainoaan käytettävissä olevaan kankaaseen! Ylä- ja alareunassa on käänteet joihin pujotin kuminauhaa. Yläreunan kuminauha on nyöriä, ja takana on nyörikiristin. Kuminauhanyöri ei oikein sovi väreihin, mutta ton väristä mulla nyt sattui olemaan. Edessä alhaalla on koukut esikuvan eli niiden Tatonkan säärystimien tapaan. Just sopivat koukut löytyi mummon vanhoista nappijemmoista (jotka olen perinyt!), ovat odottaneet uusiokäyttöä jostain vähintään 70-80-lukujen taitteesta asti. Olisko ehkä jostain norjalaisvillatakista peräisin.

Kustannukset: 4€ PUL (kaverilta), kuminauhat ja koukut 0€ (ikivanhoista omista ja mummon jemmoista), ompelulangat meni kaverin piikkiin, kun pääsin hänen koneellaan ompelemaan.

Ihan hyvä projekti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti