keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Käenpesällä

Kävimme kavereiden kanssa viettämässä yhden maaliskuisen viikonlopun Evolla. Halusimme yöpyä jossain muualla kuin teltassa tai avolaavulla, sillä ihan kaikilla ei oikein talvikelpoisia makuupusseja ole. Evolla majoitusvaihtoehtoja on aika paljon, mutta voi kuinka ärsyttävän sekaisesti kaikki tieto on saatavilla! Luontoon.fi/evo/palvelut -sivulle on kyllä listattu eri palveluntarjoajien vaihtoehdot, mutta kaikkien tarkistamiseen saa kulutettua vaikka kokonaisen työpäivän, tai itse asiassa useammankin. Yhteen pitää soittaa, toiseen laittaa sähköpostia, jonkun kämpän vapaat/varatut ajat näkee sentään netistä. Lisäksi kaikkia näistä ei ole vuokrattavissa talvella ollenkaan, tai paikka josta varausta voi kysellä, ei ole auki.

Kun kyseessä on useamman ihmisen porukka, joista suurin osa on ruuhkavuosiaan eläviä äitejä, buukataan metsäreissutkin kalenteriin jo monta viikkoa etukäteen, ja jos ei haluta teltassa olla, olisi kiva saada majapaikka sovittua ja varattua ajoissa.

No, loppujen lopuksi saatiin yöpaikka bookattua, ja majoituskohteeksemme tuli Käenpesän laavukämppä. Hauskalta kuulostaa! Käenpesän varauslaavu, laavukämppä. Mistään netin uumenista emme onnistuneet löytämään kuin tuon yhden kuvan, eikä mitään kuvailuja laavusta sen tarkemmin, joten tässä nyt pieni kuvaus Käenpesästä:


Käenpesän varauslaavu

sijaitsee Evon leirialueella, Ylisen Rautjärven rannalla. Ympäristö on mäntykangasta, ja koska kyseessä on suurten partioleirien alue, voisin kuvitella että maasto on aika kulunutta. Näin talvella siitä ei tietenkään ole varmuutta.

Aivan laavulle asti pääsee autolla, ja parkkiin mahtuu mukavasti ainakin kolme autoa. Pihapiirissä on nuotiopaikka, ja yhdistetty puuvaja-huussi-rakennus. Huussi on uusi ja siisti. Laavun oviaukko on järvelle päin. Kaunista. Kaivoa tai lähdettä ei ihan lähellä tietääksemme ole.






Tilavaan laavuun mahtuu majoittumaan noin kymmenen henkilöä, ehkä kaksitoistakin. Meitä oli kuusi, ja järjestäydyimme laavua kiertäville lavereille niin, että kaikki nukuimme toisella pitkällä sivulla, toisella sivulla oli reput ja päädyssä ruoat ja keittimet. Päädyn laveri on kapea, mutta sivuilla nukutaan poikittain.


 

Käenpesän tulisija on pitkän mallinen tiilistä muurattu, ja sen päällä on iso huuva ja avoin hormi. Ihan mukavasti savu ohjautui hormiin, mutta kotiin tultua savunhaju kamppeissa oli kyllä melkoinen. Illalla pidimme tulisijassa aika isoa nuotiota, käytimme hyväksemme tulisija leveyttä. Laverin reunalla oli mukavan lämmin istuskella, mutta kahden metrin päässä nuotiosta oli pakkasta jo muutama aste. Yölämpötila kävi jossain -15°C -16°C välillä ja meitä vähän paleli. Muovisia vesikanistereita ei uskaltanut jättää nuotion reunalle, ja kahden metrin päässä tulisijasta ne jäätyivät.

Ilmanvaihto (tarkemmin sanottuna perjantai-iltana suorastaan tuuli) oli kämpässä hyvä. Kuten ylläolevasta kuvista vähän näkeekin, on katon lappeen alla rako, samoin katon harjalla koko laavun pituudelta, ja molemmissa päädyissä kolmiomalliset aukot. Oisko ajatuksena ollut savun poistuminen? Tuulisella ilmalla oli aika vilpoisaa...

Nuotiolla oli hyvä, irrotettava ritilä ja koukku vesipannulle. Iltapalaksi teimme nuotiopitsaa ja aamupalalle keiteltiin pannukahvit Vana Tallinn-tilkoilla maustettuna.






Jäimme kaipaamaan: pari naulaa oviseinällä olis ollut tarpeen. Harmi ettei meillä sattunut olemaan autoissa mukana.

Evon retkeilyalueella

oli taas ihanaa ja rauhallista, kuten aina ennenkin. Maaliskuun puoliväli on vähän haastava vuodenaika luonnossa liikkumisen kannalta. Voi olla talvi, tai voi olla kevät. Nyt paikoitellen olisi ollut tarvetta lumikengille, paikoitellen polut olivat peilijäiset ja täytyi laittaa kenkiin nastat alle, ja sitten taas paikoitellen etelärannoilla ja -rinteillä oli täysin sulaa ja kuivaa. Vastaantulijoita oli tasan yksi.

Lauantaina tehtiin 10-11km mäkitreeni jäisillä poluilla. Lounas syötiin nuotiolla Vaarinkorvessa.










Luolan geokätköä emme löytäneet, mutta yhden toisen kyllä.

 Sunnuntaina kiersimme Harjupolun. Upeaa! Lähteen alapuolinen lampi oli jäätynyt niin kirkkaaksi lasimaiseksi, että pohjan kasvit näkyivät upeasti. Aurinko paistoi ja oli hieno kevättalven päivä.


















Evon vuokrakämpät ja -laavut

  • Metsähallitus, luontopalvelut
    • Käenpesä, varattava laavukämppä. Laavukämppä sijaitsee Ylisen Rautjärven rannalla, Evon leirialueella, uimapaikan läheisyydessä. Laavuun mahtuu majoittumaan 10 henkilöä. Laavukämpässä on tulisija, jota saa käyttää metsäpalovaroituksenkin aikana. Laavun välittömässä läheisyydessä on kuivakäymälä. Varaukset: Hämeen luontokeskus.
    • Onnin maja, 4 + 2 hlöä. Varustukseen kuuluu puulämmitys, kynttilä- ja öljylamppuvalaistus, tulipaikka ja puucee. Sauna on erillisessä rakennuksessa. Huom! Kaivo on käyttökiellossa! Vuokra-aika 1.4.-30.11. Tiedustelut ja varaukset Hämeen luontokeskus.
  • Lomarengas  
  • Evon luonto
    • Ruuhijärvi ja Syväjärvi. Kokous-, juhla- ja majoitustilat sekä Syväjärvellä kalastus. Varaukset Evon luonto (www.evonluonto.fi) 
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
    • Rahtijärven kämppä, varaukset (03) 646 5302 (www.hamk.fi).
  • Hämeenlinnan kaupunki
    • Kelkutteen kämppä ja Kristianin kaskenpolttajan torppa,varaukset (Taruksen erämaaluonnon retkikohteet, www.hameenlinna.fi)
    • Varauslaavut: Erakkomurju, Ukkoherra ja Vonkamies,varaukset (Taruksen erämaaluonnon retkikohteet, www.hameenlinna.fi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti